Коломойському дозволили продавати газ хімікам

П'ятниця, 25 червня 2010, 20:27

Господарський суд Києва дозволив "Укрнафті" використати 1,051 млрд. кубометрів газу, який належить компанії і закачаний у ПСГ, для поставок промспоживачам.

Про це повідомляє агентство "Українські Новини" з посиланням на поінформоване джерело.

У середині червня суд за позовом "Укрнафти" заборонив "Нафтогазу" та "Укртрансгазу" перешкоджати "Укрнафті" у реалізації права власності на зазначений обсяг газу зокрема при підйомі газу із ПСГ із метою подальшої поставки промисловому сектору.

Як пояснив співрозмовник агентства, газ "Укрнафти" обсягом 1,051 млрд. кубометрів зберігається в ПСГ на основі договору з "Укртрансгазом", що був підписаний у березні 2010 року на строк до 15 квітня 2011 року.

"Наприкінці квітня "Укрнафта" подала заявку на підйом газу із ПСГ, але "Укртрансгаз" відмовився викачувати газ, посилаючись на норми бюджету, що ресурс українського видобутку йде тільки для потреб населення", - повідомив він.

Закони про державний бюджет 2009-2010 років містять норму, відповідно до якої компанії із часткою держави понад 50% продають газ, який добувають, для потреб населення.

Уповноваженим покупцем цього газу є "Нафтогаз", ціну продажу встановлює НКРЕ.

За інформацією джерела, суд прийняв рішення на користь "Укрнафти", оскільки газ був закачаний у ПСГ із ресурсів 2009 року, а відповідно до рішення Конституційного суду від 22 травня 2008 року, норми законів про держбюджет обмежуються конкретним періодом: 1 січня - 31 грудня.

Водночас державний бюджет на 2010 рік був прийнятий 27 квітня, тобто пізніше.

Як зазначив співрозмовник, "Укрнафта" планувала поставляти газ, що перебуває в ПСГ, хімпідприємствам, що виробляють мінеральні азотні добрива.

ВАТ "Укрнафта" є найбільшою нафтовидобувною, а також однією з найбільших газодобувних компаній в Україні.

50%+1 акція "Укрнафти" належить "Нафтогазу", близько 42% акцій належать компаніям, які пов'язанні з Приватбанком.

Оперативний контроль над компанією утримують міноритарні акціонери.