Рада підтримала запит про рейдерство у фармакології

Понеділок, 21 червня 2010, 15:48

Депутат Верховної ради від фракції Партії регіонів Ірина Бережна просить президента та Генпрокуратуру вжити заходи реагування за фактом рейдерського нападу на фармпідприємства ЗАТ "Біолік" (Харків), ТОВ "Сінбіас Фарма" і ТОВ "Онко Дженерікс" (Донецьк).

Відповідний депутатський запит був внесений на розгляд Верховної ради і підтриманий у понеділок 229 голосами, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Як йдеться у документі, оприлюдненому в понеділок, підприємець Сергій Максимов звернувся до Бережної у зв'язку з тим, що "група осіб, перебуваючи у змові з головою правління ЗАТ "Біолік" Валерієм Карамавровим, протягом останнього року послідовно здійснює протиправні дії з метою позбавити Максимова права власності на корпоративні і управлінські права в цих підприємствах".

Відповідно до депутатського запиту, одним з рішень Господарського суду Харківської області Максимов був усунений від виконання своїх обов'язків.

Автор запиту стверджує, що судді цього суду Прохоров, Вусатий та інші приймають численні судові рішення, якими фактично блокують діяльність зборів акціонерів "Біолік" і його наглядової ради, наділяючи тим самим необмеженими повноваженнями голову правління.

Крім того, порушено кримінальну справу щодо посадових осіб реєстратора ЗАТ, у рамках якого проведені обшуки і вилучена вся система реєстру.

Як ідеться в документі, аналогічні рейдерські дії одночасно відбуваються і в Донецьку у стосовно ТОВ "Сінбіас Фарма" і ТОВ "Онко Дженерікс".

У ньому стверджується, що в результаті судових рішень, прийнятих на підставі підроблених документів, зі складу засновників товариств була виключена фірма Inmodal Company Limited, власником якої є Максимов.

"Для досягнення своїх цілей зловмисники використовують власні корупційні зв'язки в органах державної влади, в тому числі господарських судах, органах прокуратури, Службі безпеки і внутрішніх справ України", - вказується в зверненні Бережної.

На думку депутата, такі ознаки рейдерської діяльності вимагають негайного реагування органів влади.

ЗАТ "Біолік" виробляє широкий спектр лікарських препаратів: протипухлинні, противірусні препарати, для лікування дисбактеріозу та препарати крові.

ТОВ "Сінбіас Фарма" - компанія, що займається випуском протипухлинних субстанцій, в якій створено повний цикл виробництва антрациклінових антибіотиків, починаючи з біотехнологічного циклу виробництва вихідної сировини (даунорубіцину) до кінцевої продукції (доксорубіцин, епірубіцін, ідарубіцину).

ТОВ "Онко Дженерікс" закінчує реалізацію проекту з виробництва готових препаратів, починаючи від субстанцій, які виробляються ТОВ "Сінбіас Фарма", і закінчуючи готовими лікарськими формами, які будуть вироблятися на ТОВ "Онко Дженерікс".

Раніше українські ЗМІ повідомляли, що наприкінці 2009 року ревізія виявила підписані Карамавровим договори ЗАТ "Біолік" з низкою фірм, у тому числі підконтрольною громадянину США Дмитру Іткіну Solux Corporation і контрольованою Олександром Богатирьовим Teverda Trading Ltd, на купівлю "ноу-хау" на загальну суму понад 9 млн. доларів.

Як вважає член наглядової ради ЗАТ "Біолік" Юрій Іркліенко, голова правління перевищив свої повноваження, тому що всі договори на суму понад 1 млн. гривень затверджуються виключно головою наглядової ради.