Пинзеник: оплата вже оплаченого газу удруге є повним абсурдом

Понеділок, 21 червня 2010, 11:57

Компанія "РосУкрЕнерго" відсудила у НАК "Нафтогаз України" скандальні 11 мільярдів кубометрів газу.

Про це заявив голова Українського фонду підтримки реформ, екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник, коментуючи ситуацію навколо рішення Стокгольмського суду щодо повернення компанії "РосУкрЕнерго" 11 млрд. кубометрів газу плюс 1,1 млрд. кубометрів за завдані збитки та майже 200 млн. доларів за інші порушення контракту, повідомляє прес-служба політика.

"Мало хто з наших співвітчизників розуміє перипетії навколо цієї справи. Що насправді з їхньої кишені хочуть витягнути кругленьку суму - майже у 3 млрд. доларів (за нинішніх цін закупівлі газу у РАО "Газпром")", - зауважив він.

"Парадокс ситуації полягає у тому, що за 2009 рік країна не має жодного цента заборгованості за спожитий газ. У загальному обсязі цього оплаченого газу є газ, що став предметом судового спору", - наголосив Пинзеник.

Він нагадав, що у рамках газової угоди від 19 січня 2009 року між РАО "Газпром" та НАК "Нафтогаз України" був укладений договір уступки прав вимоги, який стосувався 11 млрд. кубометрів газу.

"Це був газ, за який "РосУкрЕнерго" не розрахувалося з РАО "Газпром". Як і не розрахувалося досі. Простою мовою суть цієї угоди зводилася до того, що всі права кредитора (постачальника газу РАО "Газпром") переходять до НАК "Нафтогаз України", - пояснив Пинзеник.

За цією угодою "Нафтогаз" отримав право вимагати оплати за газ, а у випадку його неоплати - звернутися до суду про повернення газу у свою власність.

"Жодної згоди на таку уступку прав з боку боржника "РосУкрЕнерго" українське законодавство не передбачає. Є тільки обов'язок інформувати про таку уступку. Не думаю, що відповідні норми законодавства інших країн відрізняються від українського", - зауважив екс-міністр.

За його словами, юридично 11 млрд. кубометрів газу перебували у митному режимі "транзит". І закачаний у сховища газ юридично належав компанії "РосУкрЕнерго".

"Отже, "РосУкрЕнерго" не сплатило РАО "Газпром" за 11 млрд. кубометрів газу. НАК "Нафтогаз України" забрав цей газ і оплатив його РАО "Газпром". З економічної точки зору жодних зобов'язань щодо цього газу "Нафтогаз України" не має. Але революційне нехтування нормами права мало наслідком відоме рішення Стокгольмського суду", - наголосив Пинзеник.

На думку політика, у рамках угоди про уступку прав вимоги "Нафтогаз України" має подати судовий позов щодо стягнення заборгованості з "РосУкрЕнерго" за газ, орієнтуючись при цьому на діючі ринкові ціни газу, або ж у судовому порядку вимагати повернення боргу газом.

"Можна судитися і з приводу визначених дещо раніше санкцій у майже 200 млн. доларів. Адже з моменту укладення договору уступки прав вимоги пройшло 1,5 року", - зазначає він.

"Юридично можливі й інші варіанти дій. Було б тільки бажання їх робити, передусім бажання влади, оскільки зусиль "Нафтогазу України" тут недостатньо. Бо платити за вже оплачений газ вдруге, або віддавати газ, за який "РосУкрЕнерго" не сплатило, а сплатив НАК "Нафтогаз України", є повним абсурдом", - підсумував Пинзеник.