Думка експерта: Нові податки не вплинуть на обсяги депозитів

П'ятниця, 18 червня 2010, 18:15

Проект податкового кодексу передбачає з 2013 року введення податку в 5% на доходи, які отримують фізособи від розміщення коштів на депозитних рахунках.

Начальник департаменту роздрібних продажів УкрСиббанку Іван Істомін вважає, що для банківської системи подібні заходи не будуть мати негативних наслідків.

"Введення 5% податку на доходи від депозитів всього лише трохи знизить рівень прибутковості для клієнта", - зазначив він.

За словами Істоміна, від поточного рівня ставок за депозитами такий податок складе менше одного відсотка річних.

Банкір вважає, що побоювання негативних наслідків перебільшено.

"З початку року ми спостерігаємо щомісячне зниження ставок за депозитними вкладами. На сьогодні рівень прибутковості знизився в середньому на третину. При цьому населення продовжує активно розміщувати депозити в банках", - стверджує він.

На його думку, скорочення депозитних вкладів може відбутися лише за умови наявності більш привабливої альтернативи вкладень у депозити.

"У найближчі кілька років депозити надійних банків будуть поза конкуренцією за співвідношенням ризику до прибутковості у порівнянні з іншими фінансовими інструментами в Україні", - підкреслив Істомін.

Він також додав, що більшість країн обкладає податком дохід по депозитах. "У даному контексті ми не винаходимо нічого нового", - підсумував експерт.