"Укртелеком" заробить на Євро-2012

Четвер, 17 червня 2010, 09:27

Оргкомітет УЄФА визначився з телекомунікаційним партнером Євро-2012 - в Україні ним стане "Укртелеком".

Про це пише газета "Дело" із посиланням на слова директора філії централізованих продажів послуг "Укртелекому" Ігоря Сиротенка.

"Оргкомітет розглядав кілька варіантів півробітництва з українськими операторами, але віддав перевагу нам. Контракт ще не підписаний, але ми розраховуємо, що це буде зроблено у вересні. Нині узгоджуються юридичні деталі", - сказав він.

Держоператор в рамках співпраці з УЄФА візьме на себе облаштування усієї телекомунікаційної інфраструктури на українських стадіонах, на яких пройдуть матчі чемпіонату, забезпечення зв'язком журналістів, технічного персоналу, інших офісів УЄФА.

На питання про те, чи проводився тендер на право стати офіційним оператором чемпіонату, в "Укртелекомі" не відповіли.

Як правило, УЄФА використовує практику призначення основним оператором чемпіонатів національних операторів, зазначає видання. При цьому найчастіше вони призначають субпідрядників.

За інформацією видання, допоміжними операторами стали компанії Vega і "Датагруп". Позиція третього субпартнера поки що вакантна.

Найприбутковішим для підприємства проектом під Євро-2012 стане співпраця з польським національним оператором зв'язку Telekomunikacja Polska SA щодо забезпечення телевізійної трансляції матчів чемпіонату.

За словами Сиротенка, компанія вже приступила до переговорів з польським оператором щодо координації дій двох компаній.

На період проведення Євро-2012 "Укртелекому" потрібно буде організувати канали передачі даних загальною ємністю 240 Гб/с (на сьогодні держоператор має канали ємністю 120 Гб/с) для забезпечення трансляції матчів зі стадіонів України.

Передбачається, що цими каналами відеосигнал буде передаватися зі стадіонів в єдиний центр передачі відеозображення УЄФА у Варшаві.

Як заявляє керівництво "Укртелекому", найближчим часом компанія планує приступити до прокладання кабелів до стадіонів.

"На території України мережу у нас досить розвинена. Але нам потрібно розширити ємність каналів на українсько-польському кордоні. Передбачається, що українська і польська сторони будуть інвестувати в проект самостійно. За попередніми оцінками, вклад "Укртелекому" складе близько 10 млн. євро", - відзначає Сиротенко.

В "Укртелекомі" розраховують на те, що інвестиції в проект повністю окупляться в процесі проведення чемпіонату.

"Маржа складе від 5 до 20% залежно від виду послуг", - відзначають представники держкомпанії.