У Азарова не хочуть, щоб їхніми облігаціями погашали борги за газ

Середа, 16 червня 2010, 19:49

Проводити взаємозалік боргів з відшкодування податку на додану вартість і за природний газ недоцільно, тому що підприємства зможуть погасити свої борги за газ після отримання ПДВ-облігацій.

Про це заявив віце-прем'єр Сергій Тігіпко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми в уряді до цього (взаємозаліку) ставимося погано. Раз постанову про ПДВ-облігації випущено, вони (підприємства) пройдуть цей механізм, отримають свої цінні папери, отримають можливість отримувати під них кредити, продавати, можуть отримувати раз на півроку живими грошима (відсотки і частину основної суми боргу), але йти на якісь залікові механізми не можна", - наголосив він.

Як повідомлялося, дочірня компанія НАК "Нафтогаз України" - "Газ України" в червні почала обмежувати газопостачання промислових підприємств, які мають значну заборгованість за спожитий енергоресурс.

Зокрема, подача газу обмежена ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім.Ілліча", Дніпровський металургійний комбінат ім.Дзержинського, ВАТ "Концерн "Стирол", ВАТ "Алчевський металургійний комбінат"  і ВАТ "Краматорський металургійний завод ім.Кубийшева", які є найбільшими боржниками за поставлений газ.

Загальна заборгованість промислових підприємств за січень-квітень 2010 перед "Газом України" складає 1,6 млрд. гривень, а загальний борг промпідприємств за 2008-2010 роки вже досяг 4,9 млрд. гривень і демонструє чітку тенденцію до зростання, відзначали в "Нафтогазі".

Одночасно підприємства пояснюють нарощування боргів за газ відмовою держави відшкодовувати ПДВ.

Зокрема, заборгованість держави з відшкодування ПДВ перед ММК ім.Ілліча складає близько 1,8 млрд. гривень, у тому числі прострочена - близько 1,6 млрд. гривень.

Підприємства запропонували схему взаємозаліку і, за їх інформацією, отримали попередню згоду в уряді на здійснення цієї схеми, однак скаржилися на відсутність практичної її реалізації.

Як відомо, п'ятирічні амортизаційні облігації з номінальною прибутковістю 5,5% річних будуть випущені після 25 червня.