Міжнародні резерви НБУ наблизилися до 29 мільярдів доларів

Середа, 16 червня 2010, 18:58

Національний банк України у середу купив ще 47 млн. доларів, у результаті чого його міжнародні резерви досягли 28,989 млрд. доларів.

Про це заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Як я і прогнозував, рівень 29 млрд. доларів міжнародні резерви протестують в червні, а наступний рівень - 30 млрд. доларів - в наступному місяці, але не виключено, що ще і в цьому", - сказав він.

Керівник групи радників глави НБУ припустив, що рубіж 29 млрд. доларів буде взятий ще до кінця цього тижня.

За його словами, коли ідеться про 30 млрд. доларів, цей показник може бути досягнутий і без отримання очікуваного великого російського кредиту на добудову енергоблоків на Хмельницькій АЕС.

"Всім скептикам можна ще раз заявити - резервна позиція НБУ буде потужною", - підкреслив Литвицький.

Він додав, що курс на міжбанку продовжує потроху зміцнюватися, зокрема, за підсумками середи він склав 7,9116 гривні за долар у порівнянні з 7,9134 гривні за долар днем раніше.

У той же час керівник групи радників голови НБУ відзначив, що реальний ефективний обмінний курс (РЕОК) гривні з початку року зміцнився на 8,2%, тоді як РЕОК російського рубля - більш ніж на 9%, тим самим зберігаючи конкурентоспроможність українських виробників.

Як повідомлялося, міжнародні резерви НБУ в 2009 році зменшилися на 5 млрд. доларів, або на 16%, - до 26,5 млрд. доларів.

2008 року зниження склало 2,8%, або 0,9 млрд. доларів.