Тігіпко вірить, що закон про держзакупівлі зменшить корупцію

Вівторок, 1 червня 2010, 21:02

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко вважає, що прийняття Верховною радою закону про державні закупівлі дозволить вивести з тіні процеси держзакупівель і забезпечити економію бюджетних коштів, що зменшить прояви корупції та інших зловживань.

Так віце-прем'єр прокоментував ухвалення парламентом нової редакції цього закону, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Прийняття цього закону з урахуванням європейської практики є суттєвим кроком наближення України до формування зони вільної торгівлі з ЄС. Крім того, цей закон дозволить значно посилити позиції України в переговорному процесі зі Світовим банком та Європейською комісією щодо продовження співпраці з ними", - сказав віце-прем'єр.

На думку Тігіпка, важливим моментом є розмежування функцій розробки державної політики та контролю за здійсненням держзакупівель: перша функція закріплена за Міністерством економіки, тоді як контроль покладається на Антимонопольний комітет як орган оскарження.

Законом також передбачено вдосконалення механізму оскарження.

Делеговані повноваження АМКУ не дозволять перетворити його на інструмент штучного затягування завершення процедури закупівель і забезпечать зацікавленість замовника усувати виявлені порушення, відзначив Тігіпко.

Тепер подача оскарження не буде припиняти процедуру закупівлі (за винятком випадків, коли АМКУ прийме відповідне рішення), що зменшить зловживання у сфері держзакупівель.

Тігіпко впевнений, що створення прозорого інструменту, який регулює держзакупівлі, є продовженням економічних реформ, спрямованих на стабілізацію державних фінансів, розвиток бізнесу та чесної конкуренції.