Думка експерта: Фондові гравці зірвалися без оглядки

П'ятниця, 7 травня 2010, 17:38

Український ринок акцій у п'ятницю побив історичний рекорд падіння, індекс "Української біржі" впав на 11%.

Начальник аналітичного департаменту інвестгрупи "ТАСК" Андрій Шевчишин пов'язує негатив з панікою, яка була спровокована очікуваннями "переломного" моменту на ринку після тривалого зростання.

"Український ринок залишається "тонким", тому негативні настрої вилилися у паніку. До такого стану ринку необхідно було прийти, адже попередні падіння протягом року не були схожі на дійсно корекційний рух", - зазначив він.

На думку експерта, гравці на ринку вже давно чекали такого зниження. "Вже місяць тому почали сумніватися і намагалися знайти місце для відступу. Зараз же просто зірвалися без оглядки", - наголосив Шевчишин.

За його словами, у першому кварталі "будь-який позитив викликав хвилю покупок, а негатив лише стримував падіння".

"Надмірна гривнева ліквідність і позитивні очікування щодо газу, співпраці з МВФ, прийняття бюджету і політичної стабілізації формували запас міцності", - стверджує Шевчишин.

У той же час, він вважає, що попередні періоди не можна порівнювати з поточним станом ринку. "На той момент психологія ринку, його гравців, довгострокових інвесторів і спекулянтів працювала на покупку", - говорить економіст.

Шевчишин також назвав причини, які можуть вплинути на повернення позитиву на українські майданчики.

"Більшість акцій знизилася до рівнів середини лютого-березня. Даний факт привертає агресивно налаштованих інвесторів, оскільки є можливість покупки на низьких рівнях. Інституційні інвестори, також скористаються ситуацією, щоб розбавити портфелі дешевими паперами", - пояснює він.

При цьому експерт не вірить, що найближчий "відскок" буде поверненням до попередніх рівнів.

"Позитив на український ринок може повернути відновлення глобальних ринків, що буде залежати, в тому числі, від вирішення питання щодо проблем ЄС", - підкреслює Шевчишин.

За його словами, проблеми Греції буде остаточно вирішено найближчим часом. Також він припускає, що не виникне проблем з Португалією та Іспанією.

Сповільнити відновлення світової економіки, вважає експерт, можуть тільки "роздуті ліквідністю" найбільші гравці, які здатні змінити розстановку сил на ринку капіталу та спровокувати зростання його вартості.