Мінфін визначився з "розкошами"

П'ятниця, 28 травня 2010, 14:42

Міністерство фінансів розробило законопроект про оподаткування об'єктів розкоші.

Про це заявив міністр фінансів Федір Ярошенко в інтерв'ю газеті "Факты".

Відповідно до законопроекту Мінфіну, власники елітного житла платитимуть щорічний податок.

Він буде встановлений на рівні 20 гривень за кожен квадратний метр площі, що перевищує 300 квадратних метрів.

Ця норма також стосуватиметься дачних, садових будинків площею понад 500 квадратних метрів.

Крім того, міністр зазначив, що до закону про плату за землю передбачається введення підвищувального в п'ять разів коефіцієнта для земельних ділянок несільськогосподарського призначення площею понад 50 соток, якими володіють фізичні особи.

Міністр фінансів також повідомив, що в рамках законопроекту планується збільшити акцизний збір на нові автомобілі вартістю більше 50 тис. євро і мотоцикли, ціна яких перевищує 10 тис. євро.

"Сьогодні акцизний збір на нові автомобілі з бензиновим двигуном об'ємом понад 3 тис. куб. см і з дизельним двигуном понад 2,5 тис. куб. см становить 1 євро за кубічний сантиметр. Передбачається збільшити акцизний збір для цих категорій автомобілів вартістю 50-100 тис. євро удвічі, 100-150 тис. євро - утричі, а понад 150 тис. євро - в чотири рази. Яхти, літаки і вертольоти включать в підакцизний товар і стануть оподатковувати за ставкою 10%", - пояснив Ярошенко.

Нині законопроект перебуває на розгляді Кабінету міністрів.

За попередніми підрахунками, від впровадження такого податку очікується щорічне надходження до бюджету понад 350 млн. гривень.

Як відомо, у Росії спеціальний податок платять власники житлових будинків, квартир, дач та земельних ділянок вартістю понад 65 тис. гривень, а також дорогих приватних літаків, вертольотів, яхт, катерів.

У США податком обкладаються коштовності, хутра, яхти, приватні літаки, автомобілі, ціна яких перевищує 40 тис. доларів.