Думка експерта: Обхідні "труби" для Росії - це політика

Четвер, 27 травня 2010, 12:33

Твердження Юрія Бойка про те, що колишнє керівництво нашої держави начебто стояло осторонь від російсько-європейських проектів обхідних маршрутів помилкове.

Про це "Економічній правді" сказав експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський.

"Жоден колишній президент України ніколи не підтримував російських ініціатив щодо будівництва "обхідних" газопроводів "Північний" і "Південний" потоки через відсутність економічної і технологічної логіки", - наголосив він.

За його словами, Росія зацікавлена у цих проектах, насамперед з політичної точки зору.

"Їй потрібно контролювати Європу зсередини, отримавши прямий доступ до європейського споживача. Європа ж, розраховуючи на свій потужний імунітет, сподівається, скоріш за все, ефективніше впливати на Москву безпосередньо, не зважаючи на українські інтереси", - пояснив Соколовський.

Він зауважив, що обидві сторони намагаються не згадувати 60-70 років, коли надмірна "трубопровідна" залежність значною мірою спровокувала прискорення деградації СРСР, а відтак його розвал. "Тепер інтрига подібна. Тільки партнери інші", - підкреслив він.

Водночас, стверджує експерт, Європа і Росія зацікавлені в українських газотранзитних маршрутах.

"Важливим чинником є наші підземні газосховища, які гарантують надійність поставок газу європейцям при піковому зниженні температури", - наголосив радник екс-президента.

За його словами, ці аргументи активно використовував колишній президент Віктор Ющенко у переговорах з європейською та російською стороною.

Зокрема, нагадав Соколовський, після 4 років інтенсивних переговорів з європейськими, російськими та іншими політиками, 23 березня 2009 року в Брюсселі була підписана Спільна заява щодо модернізації української ГТС.

"Підписуючи документ і фінансуючи модернізацію європейська сторона фактично підтвердила свій інтерес до українських маршрутів, а відтак гарантувала їх наповнення. На жаль до цього часу ні колишнім, ні теперішнім урядами заява не виконується, Європа і Росія не чекають і будують обхідні маршрути", - підсумував він.