Іспанія перейшла на "грецький" план економії

П'ятниця, 21 травня 2010, 15:18

Уряд Іспанії слідом за Грецією поступився вимогам Євросоюзу і прийняв жорсткий план економії, покликаний істотно скоротити бюджетний дефіцит країни - з нинішніх 11% ВВП до 6% в 2011 році.

Подібний крок, зроблений іспанською владою під тиском ЄС, може частково розвіяти побоювання інвесторів з приводу того, що нестабільна економічна ситуація в Іспанії розвивається за грецьким сценарієм, повідомляє BBC.

У рамках пакету антикризових заходів, що оцінюється в 15 млрд. євро, уряд на чолі з Хосе Луїсом Родрігесом Сапатеро має намір вже 2010 року скоротити в середньому на 5% зарплати працівників бюджетних галузей.

Загальна чисельність працівників бюджетного сектора скоротиться на 13 тис. осіб.

Крім того, фінансування регіонів буде урізано на 1,2 млрд. євро, скасовується батьківська допомога на новонародженого, заморожується індексація пенсій.

Досі іспанський уряд уникав серйозних скорочень робочих місць в бюджетній сфері і заморожування зарплат, сподіваючись, що зуміє скоротити витрати шляхом підвищення податків і продуктивності, а також за рахунок зростання податкових зборів під час економічного оздоровлення.

Минулого тижня влада Іспанії оприлюднила статистику, згідно з якою в першому кварталі 2010 року країна вийшла з рецесії, а економічне зростання склало 0,1%.

Тим часом, рівень безробіття в Іспанії становить 20% - цей показник удвічі перевищує середній по Євросоюзу, а прогнози Єврокомісії говорять про те, що економіка Іспанії 2010 року скоротиться на 0,4%.

Як попереджають експерти, заходи щодо жорсткої економії, вжиті урядом Сапатеро, можуть зіткнутися з потужною протидією всередині країни: напередодні в Мадриді вже пройшли масові демонстрації протесту.