Світовий банк прогнозує масштабну енергетичну кризу в Східній Європі

Середа, 12 травня 2010, 16:28

Світовий банк (СБ) прогнозує масштабну енергетичну кризу в регіоні Східної Європи і Центральної Азії через кілька років.

Про це заявив директор департаменту стійкого розвитку Європи і Центральної Азії СБ Пітер Томсон, представляючи в середу в Мінську доповідь про стан енергетичного сектору в цьому регіоні, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Країни регіону Східної Європи та Центральної Азії можуть зазнати енергетичної кризи протягом наступних 5-6 років", - сказав Томсон.

При цьому експерт вважає, що глобальна фінансово-економічна криза, яка призвела до скорочення енергоспоживання, "забезпечила деякий перепочинок і вікно можливостей для пом'якшення наслідків прийдешньої енергетичної кризи".

Проте він підкреслив тимчасовий характер пом'якшення проблем стійкості енергетичного сектора регіону.

"До 2013 року навряд чи відбудеться повернення до рівня енергоспоживання 2008 року. За розрахунками Світового банку, в 2010-2030 роках середньорічне зростання ВВП в регіоні складе 4,1% при зростанні споживання електроенергії на 3,1% і первинних видів палива тільки на 1,9%", - зазначив Томсон.

Він підкреслив, що для попередження кризи буде потрібно значний обсяг інвестицій - не менше 3% сукупного ВВП регіону в період 2010-2030 років.

За оцінкою СБ, прогнозована потреба в інвестиціях в енергетичний сектор регіону на найближчі 20 років становить 3,3 трлн. доларів.

Тим часом "державний сектор сам один буде не в змозі забезпечити інвестиції такого масштабу в економіку регіону, і тому країнам необхідно вже зараз докласти всіх зусиль для створення привабливого клімату для інвестицій у цей сектор", підкреслив він.