Експерт: Верховна рада робить бензин дорожчим на 60 копійок

Середа, 12 травня 2010, 10:29

Законопроект, що передбачає істотне підвищення акцизних зборів на бензин, тютюнову продукцію та спирт, стане "податком для кінцевого споживача".

Про це сказав директор консалтингової групи "А-95' Сергій Куюн, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

"Так було і минулого разу, коли на початку 2009 року ставки зросли з 60 євро за т до 110 євро за т. З огляду на розмір планованого підвищення акцизу, тепер ціни на АЗС підвищаться на 60 коп. за л", - припускає Куюн.

А на думку заступника директора науково-технічного центру "Психея" Геннадія Рябцева, трейдери не будуть піднімати ціну відразу, оскільки це призведе до падіння обсягів продажу.

Але учасники ринку, пише газета, вже зараз говорять, що перекладуть свої витрати на плечі споживачів.

В уряді ж взагалі впевнені, що підвищення акцизів на нафтопродукти більш ніж у півтора рази не позначиться на роздрібних цінах.

"У 2009 році нафтопереробники у складі валових витрат задекларували 86% витрат на придбання товарів, робіт і послуг. Такий великий відсоток обумовлений застосуванням схем мінімізації з використанням низки посередників для збільшення вартості сировини в два і більше рази", - говориться в пояснювальній записці до документа .

Зараз частка акцизу становить 11% в ціні бензинів в Україні, тоді як у Білорусії - 25%, Литві - 43%, відзначається в документі.

Після прийняття законопроекту питома вага акцизів у собівартості бензинів збільшиться з 13,2% до 20,7%.

Учасники ринку до планованого підвищення акцизів поставилися спокійно.

"Визначати рівень податкового навантаження на пальне - це право держави. У більшості країн-сусідів він досить високий - очевидно, Україна крокує цим шляхом", - заявив прес-секретар "ТНК-ВР Коммерс" Дмитро Зверєв.

"На нас це підвищення не позначиться", - додав заступник голови правління "Укрнафти" Володимир Пустоваров.

Підвищення акцізів, закрема й на бензин, передбачене поправками до законів про оподаткування для одержання додатково до держбюджету 16,2 млрд. грн. щорічно.