Російські атомники обіцяють Україні знижку на мільярд доларів

П'ятниця, 30 квітня 2010, 16:09

Сумарна знижка при укладенні 25-річного контракту на постачання ядерного палива в Україну може перевищити 1 млрд. доларів.

Про це заявив глава "Росатома" Сергій Кирієнко, повідомляє РІА "Новости".

За його словами, терміни, які нині обговорюються для укладення контракту складають 15-25 років.

"Чим більший термін контракту, тим більша знижка. Якщо говорити про 25-річний контракт, то за 25 років знижки, яку ми пропонуємо українським партнерам, - ця цифра вимірюється більш ніж в 1 млрд. доларів ", - підкреслив Кирієнко.

"Це лише знижки, це не ціна контракту", - відзначив глава "Росатома".

Як відомо, в Україні працюють чотири АЕС - Запорізька, Южно-Українська, Рівненська та Хмельницька - загальною енергопотужністю 13,835 Гвт. Це більше половини потужностей всіх електростанцій України.

Російська корпорація "ТВЕЛ" постачає ядерне паливо для українських АЕС у рамках довгострокового контракту, який закінчується в 2010 році.

Як альтернатива російській компанії розглядалася американська Westinghouse, яка вже пройшла тестові роботи на українській АЕС і зараз українські експерти аналізують результати тесту.

Також російських ядерників цікавить український уран. Днями Росія запропонувала Україні протягом третього кварталу 2010 року створити спільне підприємство для розробки Новокостянтинівського родовища урану.