Азаров відзвітує японцям про попередницю

Четвер, 29 квітня 2010, 10:36

Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом нецільового використання коштів, отриманих Україною від продажу Японії частини квоти на викиди парникових газів.

Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".

"Уряду лишився місяць до приїзду японської делегації, щоб знайти на рахунках Держказначейства 2,3 млрд. грн. або ж він буде змушений виплатити Японії відшкодування, а Україна не зможе стати учасницею посткіотського протоколу", - застерігає газета.

У результаті перевірки ГПУ встановила, що колишні держслужбовці Кабінету міністрів, Міністерства фінансів та Держказначейства "незаконно змінили цільове призначення коштів" спецфонду держбюджету на 2,3 млрд. грн.

"На етапі досудового слідства, яке триватиме не менше двох місяців, колишні держслужбовці профільних відомств будуть викликатися на допити в якості свідків, поки не будуть встановлені особи, які вчинили злочини", - сказав керівник прес-служби ГПУ Юрій Бойченко.

"Японська сторона перерахувала гроші українській стороні, і Україна підтвердила їх отримання. І проблема пошуку коштів для реалізації запланованих проектів - це проблема України", - підкреслив представник японського посольства.

У посольстві Японії повідомили, що вже звернулися до уряду з проханням роз'яснити заяви про зникнення коштів з державного рахунку.

"Краще ці гроші знайти до приїзду японської сторони. І найсумніше не те, що Україна буде змушена виплатити компенсацію Японії", - пояснила екс-директор департаменту розвитку екологічного ринку одного з інститутів Тарас Бебешко.

Також еколог сказав, що Україна вже не зможе брати участь в посткіотському протоколі, а для її компаній назавжди буде закритий світової карбоновий ринок.