У Януковича не хочуть говорити про умови отримання дешевого російського газу

П'ятниця, 16 квітня 2010, 22:04

Основні результати домовленостей між Україною і Росією щодо ціни на газ будуть досягнуті 21 квітня у Харкові під час зустрічей президентів Росії і України Дмитра Медведєва і Віктора Януковича.

Про це заявила заступник глави Адміністрації президента Ганна Герман в ефірі "Шустер Live".

"Я думаю, що Україна має багато козирів, які вона може виставляти Росії. І одним з таких козирів є орендна плата за базування Чорноморського флоту Росії. Є також інші козирі, які Україна може виставляти Росії для того, щоб домагатися взаємовигідного співробітництва з Росією ... Я думаю, що тут буде вживатися ціла система різних компенсаторів", - зазначила вона.

Водночас, Герман не стала називати умови, на яких буде досягнуто зниження цін на газ.

"Я думаю, що до закінчення переговорів нам не варто говорити про ті деталі, які можуть бути аргументами як для одної, так і для іншої сторони. Давайте почекаємо цих переговорів, давайте побачимо їх результат, і тоді будемо коментувати", - сказала вона.

"Наша влада не буде підписувати жодних домовленостей, якщо вони будуть на шкоду українським інтересам, тому нам залишається лише чекати на ці переговори і сказати своє слово після їх завершення", - наголосила Герман.

Як повідомлялося, у п'ятницю у прес-службі уряду РФ заявили про досягнення домовленості між "Газпромом" і його українськими партнерами в газовій сфері, в тому числі за ціновими параметрами.

Голова російського уряду Володимир Путін дав вказівку підготувати проект відповідної постанови вже найближчим часом.

Як відомо, на початку квітня Віктор Янукович доручив прем`єр-міністру Миколі Азарову разом із керівниками ПЕК підготувати пропозиції для Росії з приводу зниження ціни на газ для України.

Україна в першому кварталі 2010 року платила за російський газ 305 доларів за тисячу кубометрів, із другого кварталу ціна має зрости до 320-330 доларів. Україна вважає ціну несправедливою й пропонує РФ її переглянути.

Голова українського уряду говорив, що Україна сумарно просить знижку на газ у розмірі 4 млрд. доларів на рік.

При цьому Азаров пояснював, що оскільки ціни можуть бути переглянуті лише з другого кварталу, російська сторона може недорахуватися в 2010 році 3 млрд. доларів за поставки газу.

За його словами, для компенсації цих втрат Росії будуть запропоновані інші вигідні проекти.

Як можливі поступки у відповідь України називалися знижка на транзит російського газу до Європи, створення газотранспортного консорціуму, здача в оренду "Газпрому" підземних сховищ газу. 

Також взамін на знижки за газ Київ готовий повернути Росії Кременчуцький НПЗ і допустити її як співвласника в майбутні блоки АЕС.