У Мінпромполітики розраховують на припинення пільг для металургів

Середа, 14 квітня 2010, 19:02

Міністерство промислової політики очікує, що преференції для підприємств гірничо-металургійного комплексу (ГМК), надані їм у період кризи, не будуть продовжуватися з третього кварталу 2010 року.

Про це заявив заступник міністра промислової політики Сергій Біленький на балансовій нараді представників ГМК в Дніпропетровську у середу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Якщо світові тенденції до підвищення цін на металопродукцію збережуться, то пільговий режим для підприємств ГМК буде скасований", - сказав заступник міністра.

При цьому він уточнив, що з моменту введення преференцій для ГМК підприємствам галузі були надані пільги на суму понад 1,5 млрд. гривень.

Біленький відзначив, що нині ціни на металопродукцію на зовнішніх риках постійно підвищуються.

"Говорити про вихід з кризи передчасно, але позитивні тенденції простежуються", - сказав він.

Заступник міністра додав, що на експорт постачається 87% металопродукції України, 13% реалізується на внутрішньому ринку, при цьому він відзначив відсутність стійкого попиту на внутрішньому ринку.

Біленький нагадав, що з 1 квітня діє підписаний урядом і підприємствами ГМК меморандум щодо заморожування цін на продукцію в другому кварталі 2010 року.

При цьому він висловив надію, що учасники меморандуму будуть дотримуватися його вимог, зокрема, щоб ціни на металопродукцію на внутрішньому ринку не перевищували експортні.

Як повідомлялося, уряд і підприємства ГМК домовилися про збереження в другому кварталі 2010 року цін на металопродукцію та сировину для металургійного виробництва, які склалися на 1 квітня.

Відповідний меморандум, підписаний 1 квітня 2010 року, передбачає також, що для утримання цін на металопродукцію на існуючому рівні будуть фіксуватися ціни на залізорудну сировину (ЗРС), феросплави і кокс.

Меморандум визначає обсяги металопродукції, ЗРС, феросплавів, коксівного вугілля і коксу на другий квартал.

Так, для внутрішнього ринку обсяг чавуну визначений у 2,564 млн. тонн, сталі - 3,161 млн. тонн, прокату - 2,874 млн. тонн, труб - 86 тис. тонн, колісних пар - 8,1 тис. тонн, ЗРС - 4,742 млн. тонн, коксівного вугілля - 2,171 млн. тонн, коксу - 1,497 млн. тонн, феросплавів - 44 тис. тонн.

Також Кабінет міністрів на засіданні 31 березня 2010 року продовжив на другий квартал 2010 року дію своєї постанови №925 від 14 жовтня 2008 року, згідно з якою для підприємств ГМК і хімічної промисловості встановлені пільги на залізничні перевезення і електроенергію.