Суд виконав вимогу Григоришина щодо "Турбоатому"

П'ятниця, 5 березня 2010, 13:36

Господарський суд Харківської області у повному обсязі задовольнив позов міноритарного акціонера ВАТ "Турбоатом" - ТОВ "Компанія з управління активами "Сварог Ессет Менеджмент", визнавши недійсними рішення зборів акціонерів компанії від 4 лютого 2010 року.

Відповідне рішення суд прийняв на засіданні 4 березня, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу "Турбоатому".

Прес-служба інформує, що під час зборів акціонерів 4 лютого, зокрема, було прийнято рішення про направлення на виплату дивідендів за 2009 рік 35% чистого прибутку, який склав 125,7 млн. гривень.

Прес-служба нагадує, що згідно з рішенням зборів акціонерів, державі, як власнику 75,22% акцій, до 5 березня 2010 року необхідно було виплатити дивіденди в розмірі 33,103 млн. гривень.

"Таким чином, госпсуд Харківської області за один день до дати виплати державі нарахованих дивідендів за 2009 рік блокував це перерахування. Крім того, суд заблокував виплату дивідендів іншим акціонерам, у т.ч. працівникам заводу", - підкреслюється в повідомленні.

За оцінкою підприємства, своїми діями суд дав "добро" на початок нової рейдерської кампанії щодо ВАТ "Турбоатом", а також відкрив нові шляхи встановлення контролю "антидержавно налаштованого акціонера над стратегічним підприємством України".

Як повідомлялося, збори акціонерів 4 лютого ініціювала КУА "Сварог Ессет Менеджмент", представники якої були присутні на зборах.

"Сварог Ессет Менеджмент" також ініціював питання перевиборів складу органів управління, в тому числі гендиректора, однак збори провели зміни тільки в наглядовій раді.

За інформацією "Турбоатома", позов до суду міноритарій подав 6 лютого, заперечуючи процедуру реєстрації на зборах. В якості третьої особи у справі залучено Харківське територіальне управління Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку.

ВАТ "Турбоатом" спеціалізується на виробництві турбін для теплових і атомних електростанцій, гідравлічних турбін для гідроелектростанцій і гідроакумулюючих електростанцій, газових турбін для теплових електростанцій, парогазового устаткування та іншого енергетичного обладнання.

Державі належить 75,224% акцій "Турбоатома", ще близько 12% акцій ВАТ володіє венчурний інвестфонд "Сьомий" КУА "Сварог Ессет Менеджмент", пов'язане з підприємцем Костянтином Григоришиним.