"Укрзалізниця" намагається привабити транзитерів знижками

Четвер, 4 березня 2010, 09:43

"Укрзалізниця" оголосила про зниження вартості перевезень великотоннажних контейнерів, що йдуть у напрямку Росія - Західна Європа - Росія.

Таким чином монополія розраховує залучити додаткові транзитні вантажі, пише газета "Дело".

За даними видання, перевізник збільшив знижку на перевезення поїздами контейнерів через прикордонні переходи на російському кордоні з 15 до 25%.

Також була надана 20% знижка для перевезення контейнерів, що йдуть до Росії або з неї через станцію Чоп до Європи.

Ці умови будуть діяти до кінця 2010 року.

Проте, за словами керівника аналітичної групи "Менеджмент консалтинг груп" (компанія, яка консультує "Укрзалізницю") Дмитра Подтуркіна, значного збільшення обсягів контейнерних перевезень після оголошення знижок "Укрзалізниці" навряд чи варто очікувати.

"Поки "Укрзалізниця" не поверне собі статус митного перевізника, значного збільшення транзиту чекати не варто", - вважає він.

Цей статус дає можливість проходити митницю за спрощеною системою: перевізник отримує право розмитнювати вантаж не на кордоні, а в пункті призначення.

Як стверджують в самій "Укрзалізниці", ця преференція дозволила б збільшити обсяг транзитних вантажів майже удвічі.

Як повідомлялося, ініціатива Кабінету міністрів надати держкомпанії статус митного перевізника у лютому провалилася: на шляху "Укрзалізниці" стала Державна митна служба, яка відмовилася видавати "Укрзалізниці" відповідну ліцензію.