Пік дефолтів банків СНД минув - Moody's

Середа, 31 березня 2010, 17:55

Пік дефолтів серед банків країн-учасниць СНД, швидше за все, пройдено.

Про це йдеться в доповіді аналітиків міжнародного рейтингового агентства Moody's Investor's Service, повідомляє інформагентство "Українські новини".

З їхніх слів, з'явилися ознаки поліпшення ситуації, хоча світова криза призвела до значної кількості банківських дефолтів у цих країнах.

У доповіді згадуються 23 випадки дефолтів серед 190 банків, що мають рейтинги Moody's.

Відповідно до матеріалів, більша половина дефолтів припадає на банки, які на початку кризи мали рейтинги на рівні В.

Ця категорія рейтингів відображає слабке управління ліквідністю й погану диверсифікованість кредитного портфеля, що зробило зазначені банки особливо чутливими до наслідків кризи.

"У час кризи в СНД чимало держав та іноземних інвесторів прийшли на допомогу банкам, що дало змогу останнім пережити кризу з меншими втратами, а в деяких випадках - навіть уникнути дефолту. Однак таких банків 10%", - порахували в агентстві.

Там також навели дані, що 85% всіх банківських дефолтів у СНД сталися на піку світової фінансової кризи. В Україні це сталося на початку 2009 року, коли банки зіштовхнулися зі значним відтоком депозитів.

Агентство також підкреслює, що ризики дефолтів зберігаються, оскільки 90% банків регіону, які рейтингує Moody's, мають рейтинги спекулятивної категорії.

Відтік депозитів називається основною причиною банківських дефолтів під час кризи, а зараз рівень довіри вкладників до банківської системи в СНД усе ще дуже низький, підкреслюється в повідомленні.

Як повідомлялося, 12 березня 2010  року Standard&Poor's підвищило рейтинги України за зобов'язаннями в іноземній валюті з рівня CCC+/C до рівня B-/C і зобов'язаннями у національній валюті з рівня B-/C до рівня B/B.

Цього ж дня Moody's відкликало негативні й дефолтні рейтинги НАК "Нафтогаз України".

17 березня 2010 року Міжнародне рейтингове агентство Fitch поліпшило прогноз рейтингів України з "негативного" до "стабільного", а наступного дня поліпшило прогноз дев'яти українських банків.