Уряд готує перепис присутніх в Україні іноземних компаній

Вівторок, 30 березня 2010, 20:06

Уряд пропонує ввести акредитацію філій іноземних юросіб та вносити відомості про них до Єдиного держреєстру підприємців.

Відповідний урядовий законопроект зареєстрований у парламенті, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Акредитація відокремлених підрозділів іноземних юросіб - процедура, за якою органи, які здійснюють державну політику або нагляд у відповідній сфері, засвідчують можливість здійснення відокремленим підрозділом діяльності, шляхом видачі йому документа про акредитацію", - зазначено в документі.

Законопроект передбачає, що відомості про відокремлені підрозділи іноземних юросіб після їх акредитації підлягають внесенню в установленому законом порядку в Єдиний державний реєстр підприємців.

Pокрема, передбачається обов'язкова акредитація філій та представництв іноземних банків, фінансових компаній, представництв іноземних суб'єктів господарювання, структурних підрозділів громадських організацій.

На думку авторів законопроекту, його реалізація припинить незаконну діяльність представництв і філій іноземних компаній, а також створить додатковий механізм запобігання непродуктивному відпливу капіталів за межі України.

Як повідомляється в пояснювальній записці до документа, в законодавстві відсутні норми щодо акредитації на території України представництв іноземних компаній, тобто відсутня система акредитації відокремлених підрозділів іноземних суб'єктів господарювання