Думка експерта: Росія може дати "білоруський" газовий тариф лише в обмін на ГТС

Четвер, 18 березня 2010, 15:57

На інвестиційній конференції у Києві віце-прем'єр Сергій Тігіпко заявив, що російський газ для України не повинен бути набагато дорожчим, ніж для Білорусі.

Старший аналітик московської ІФК "МЕТРОПОЛЬ" Олександр Назаров у коментарі "Економічній правді" висловив сумнів, що ця позиція української сторони знайде розуміння в Росії.

"Річ у тім, що принципове розходження між поставками газу до Білорусі і до України полягає в тому, що до Білорусі іде, в основному, російський газ. Відповідно, теоретично, газ для Білорусії може коштувати приблизно стільки ж, скільки він коштує для російських споживачів, наприклад, у Смоленській області", - зазначив експерт.

"Більша ж частина газу, що поставляється до України, - середньоазіатський газ, який закуповується за так званою "європейською формулою" "Газпрому" і, відповідно, значні знижки у порівнянні з поточною ціною "Газпром" зробити не в змозі, хіба що у збиток собі", - пояснив він.

Таким чином, зазначає експерт, щоб російський газ був не набагато дорожчим, ніж для Білорусі, "Газпрому" потрібно практично повністю відмовитися від реекспорту середньоазіатського газу.

"Навряд чи "Газпром" це зараз допустить в силу політичних причин", - підкреслив Назаров.

Водночас, експерт зазначив, що Росія може застосувати щодо України "білоруську" схему: знижки на газ в обмін на пайову участь "Газпрому" в газотранспортній системі.

Він нагадав, що 2010 року російський держмонополіст виплатив останній транш за 50% акцій "Бєлтрансгазу" і зараз є власником цього пакета акцій.

Економічна правда