Румунія переходить на кавказький газ

Вівторок, 16 березня 2010, 17:48

Азербайджан, Грузія і Румунський наприкінці березня 2010 року в Бухаресті підпишуть меморандум про транспортування азербайджанського газу до Румунії через територію Грузії.

Про це заявив міністр енергетики Грузії Олександр Хетаґурі, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

При цьому він підкреслив, що даний проект не є альтернативою проекту газопроводу Nabucco.

"Це паралельний з Nabucco, а не альтернативний маршрут транспортування азербайджанського газу в Європу", - сказав Хетаґурі.

За його словами, реалізація Nabucco фактично вже розпочалася після того, як Туреччина підписала відповідну міжурядову угоду по даному проекту.

"На цьому етапі йдуть переговори між постачальниками та покупцями газу", - сказав Хетаґурі.

Він зазначив, що в подальшому до проекту можуть підключитися Казахстан і Туркменія.

"У той же час для диверсифікації поставок свого газу Азербайджан має намір налагодити транспортування і в напрямку Румунії через Чорне море", - сказав Хетаґурі.

Міністр зазначив, що в рамках цього проекту в жовтні 2009 року між Грузією та Румунією підписано угоду, що передбачає будівництво спеціальних терміналів у портах Поті і Констанца зі зрідження й розрідження газу для його подальшого переправлення до Європи.

"Мова йде про постачання на початковому етапі до 3 млрд. кубометрів газу на рік із перспективою нарощення обсягів його перевалки втричі", - сказав Хетаґурі.