Думка експерта: Банки покажуть прибуток

Вівторок, 16 березня 2010, 13:07

У 2010 році український банківський сектор покаже чистий прибуток.

На думку аналітика Phoenix Capital Дмитра Бородая, таку можливість підтверджує поступове відновлення національної економіки і поліпшення платоспроможності як корпоративних, так і індивідуальних позичальників.

"Якість активів поступово покращується і швидше за все банкам вдасться уникнути значних витрат на формування резервів під проблемну заборгованість у 2010 році, що стало основною причиною рекордних збитків у 2009 році", - стверджує економіст.

За його словами, заходи щодо зниження витрат за рахунок скорочення витрат на виплату зарплат і зменшення мережі відділень, дозволять українським банкам знизити операційні витрати.

"Збитки українських банків в 2009 році склали рекордні 3,5 мільярди доларів, що пов'язано в першу чергу із збільшенням резервів під проблемну заборгованість - у 2,3 рази в порівнянні з попереднім роком, до 14 млрд. дол.", - відзначає Бородай.

Аналітик стверджує, що поліпшення операційної ефективності провідних українських банків може компенсувати різке зростання резервів, на які припадає 40% витрат банків у 2009 році.

"Банки, що мають адекватний коефіцієнт резерви/кредитний портфель, рівень проблемної заборгованості менше 35% і стабільний операційний прибуток, зможуть поліпшити фінансові результати в 2010 році", - підсумував він.