Думка експерта: Підвищення рейтингу України додало ринкам позитиву

П'ятниця, 12 березня 2010, 11:19

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poors підвищило рейтинг України за зобов'язаннями в іноземній валюті з рівня "CCC+/С"до "B-/С" із "позитивним" прогнозом.

Також підвищено рейтинг країни за зобов'язаннями в національній валюті з "В-/С" до "В/В" із "позитивним" прогнозом.

Як зазначила у коментарі "Економічній правді" старший аналітик ІК Phoenix Capital Марія Майборода, підвищення рейтингу України агентством додасть ринку позитивних настроїв.

Проте, за словами експерта, потрібно розуміти, що в більшості своїй ця подія вже закладена в ціни українських єврооблігацій та акцій.

"Котирування CDS на український борг давно знизилися, NDF на гривню стрімко падає, індекс Української біржі виріс на 40% з початку року, а котирування єврооблігацій досягли номіналу, але рейтингові агентства продовжували оцінювати український ризик як дуже високий", - сказала вона.

"Причина досить проста: ринок живе очікуваннями, тоді як агентства приймають рейтингові рішення за фактом завершених подій, і тому їх дії запізнюються у порівнянні з реакцією ринку", - відзначила Майборода.

За її словами, підвищення рейтингу формалізувало поліпшення фінансового іміджу України в очах інвесторів.

"Відсутність у країни рейтингів з літерою "С" полегшить Україні доступ до зовнішніх ринків капіталу. Так, наприклад, плани по випуску суверенних єврооблігацій цього року стають більш реальними", - підсумувала експерт.

Економічна правда