На пост-радянській території 2011 року запровадять Євро?

Понеділок, 1 березня 2010, 19:09

У березні-квітні 2010 року Єврокомісія оцінить поступ Естонії на шляху виконання критеріїв, обов'язкових для переходу на єдину європейську грошову одиницю.

Про це повідомляє радіо "Німецька хвиля".

Автори матеріалу звертають увагу на те, що естонська крона вже нині жорстко прив'язана до євро. 15 крон - це приблизно один євро, а майже в усіх магазинах ціни вказані у двох валютах.

Повідомляється, що прем'єр-міністр Андрус Ансіп прагне, аби 2011 року Естонія таки перейшла на євро. Вперше таку можливість вона мала три роки тому, але завадила надто висока інфляція, і її не прийняли до валютного інтернаціоналу.

Нині ріст цін тримається в допустимих межах, дефіцит бюджету також відповідає критеріям, тому прем'єр Ансіп налаштований оптимістично, йдеться в сюжеті.

"Естонії не довелося підтримувати банківський сектор грошима платників податків. Таких країн, як ми, в ЄС менше десяти. В цьому плані наші позиції добрі. Але, звичайно, економічне зростання знижується, безробіття росте", - каже Ансіп.

За його словами, падіння естонського ВВП 2009 року становило понад 13%. Незважаючи на це, Естонія зможе дотриматися маастрихтських критеріїв, радикально урізавши видатки держбюджету.

"Ми любимо свої банкноти, але інвестори, звісно, більше довіряють євро, і це причина, чому ми хочемо вступити до єврозони", - пояснює естонський прем'єр.

За словами глави уряду, 60% естонців підтримує запровадження євро.

Втім, деякі громадяни, як передає радіостанція, таки побоюються, що з появою на місці крони твердіших грошей ціни підуть догори.

В інших балтійстких країн ситуація інакша. За даними литовського нацбанку, запровадження євро можливе хіба що 2014 року. Раніше не встигнуть скоротити дефіцит. Те саме стосується й Латвії.

"Бюджетний дефіцит буде приведено до критеріїв єврозони до 2012 року", - пообіцяв президент Валдас Затлерс на економічному форумі в Давосі.