У космічній галузі задоволені резолюцією Європарламенту щодо України

Понеділок, 1 березня 2010, 15:58

Україна зацікавлена в нарощуванні співпраці з ЄС у космічній сфері і розраховує на вступ у Європейське космічне агентство (ЄКА) вже до 2015 року.

Про це заявив заступник гендиректора Національного космічного агентства (НКАУ) Едуард Кузнєцов, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"З огляду на перспективи співпраці з європейськими партнерами і враховуючи імпульс співпраці у зв'язку з останніми резолюціями Європарламенту щодо України, ми розраховуємо на членство в ЄКА e 2014-2015 році" - сказав він.

У числі пріоритетів довгострокової співпраці з європейськими партнерами, заступник голови НКАУ особливо виділив створення глобальної навігаційної супутникової системи (ГНСС).

Ця система передбачена проектом загальноєвропейської навігаційної системи EGNOS/Galileo у інтересах безпеки і збереження довкілля, а також в галузі дистанційного зондування Землі, відзначають експерти.

"Озвучені під час недавніх переговорів пропозиції української сторони щодо розвитку співробітництва в рамках EGNOS знаходяться сьогодні на розгляді в Брюсселі", - відзначив Кузнєцов. 

Космічна політика України в європейському напрямку включає активну співпрацю з Єврокомісією, ЄКА, країнами-членами ЄС та їхніми космічними агентствами, йдеться в повідомленні агентства.

Як відомо, в січні 2008 року уряд і ЄKA підписали у Парижі угоду про співпрацю у сфері використання космічного простору в мирних цілях. До складу ЄКА входять 17 європейських країн. 

За оцінками експертів української космічної галузі, довгострокові пріоритети міжнародної співпраці в космічній сфері мають спиратися на сучасну роль космічної індустрії у світовій економіці.

Згідно з експертними оцінками, космічна індустрія сьогодні - найдинамічніша галузь світової економіки зі щорічним зростанням у понад 10%.

За прогнозами, цей сектор вже через 10-15 років буде одним з визначальних у світовій економіці.

Разом з тим, констатують у Києві, космічна діяльність вже трансформувала зміст геополітики, змінивши пріоритет чинників, які визначають безпеку і впливовість держави на світовій арені.

Мова йде, у тому числі, про зміст національних космічних стратегій, що визначають концепції застосування космічних засобів у інтересах безпеки.