НКРЗ пропонує здешевити інтерконект

П'ятниця, 5 лютого 2010, 10:56

Національна комісія регулювання зв'язку (НКРЗ) прийняла розрахункові такси за послуги доступу операторів до мереж один одного (інтерконект).

Про це заявив голова НКРЗ Сергій Колобов, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, цей документ регулює виключно доступ до мереж операторів, що займають монопольне становище.

Нині таким визнано лише ВАТ "Укртелеком", яке займає домінуюче становище на ринку доступу до мережі фіксованого телефонного зв'язку.

Прийнятий документ не змінює ставку за завершення мобільних дзвінків на фіксовані мережі, зберігаючи їх на рівні 0,25 гривні за хвилину.

За словами члена комісії Людмили Артюшенко, щодо доступу до мобільних мереж документ носить рекомендаційний характер, проте в разі визнання їх монополістами на ринках доступу до власних мереж, спробу чого робив Антимонопольний комітет у травні 2009 року, ставки стануть обов'язковими.

Документ передбачає розмір плати за завершення дзвінків з мобільної або фіксованої мережі на фіксовану у розмірі 0,35-0,4 гривні за хвилину. При цьому за домовленістю операторів плата може бути знижена не більше ніж на 20% від цієї суми.

"Оператори, зараз укладаючи договори між собою, враховують запропонований нами розмір ставок", - відзначила Артюшенко.

Прийнятий документ також визначає вартість завершення міжміських дзвінків. Тепер у цих ставках виділено дві складові: безпосередньо підключення, вартість якого визначена в межах 0,18-0,25 гривні за хвилину, і плата за транзит трафіку, яка передбачається у межах 0,05-0,07 гривні за хвилину.

НКРЗ також планує на третину підвищити вартість завершення місцевих дзвінків на мережі "Укртелекому" - з 0,015 гривні за хвилину до 0,02 гривні за хвилину.

Як відомо, більшість договорів, які діяли до 2009 року між мобільними операторами, припускали плату за інтерконнект в розмірі 0,5 гривні за хвилину.