Компанія Новинського повертає собі рудоуправління

Середа, 3 лютого 2010, 10:30

"Смарт-груп" Вадима Новинського більш ніж удвічі збільшить статутний фонд Балаклавського рудоуправління.

Відповідне рішення було прийнято на зборах акціонерів, які відбулися 1 лютого, пише газета "Дело".

Всього планується провести додаткову емісію акцій на загальну суму 664,2 млн. гривень, після чого статутний фонд підприємства складе 1,1 млрд. гривень.

Рішення про додаткову емісію акцій бізнесменом приймається з однією метою - зберегти підприємство у своїй власності, зазначає видання.

Як відомо, 12 листопада 2009 року за позовом Генеральної прокуратури Господарський суд Києва визнав приватизацію рудоуправління незаконною і зобов'язав повернути акції підприємства у власність держави.

Приватизоване підприємство було в серпні 2006 року. Тоді на спеціалізованому конкурсі з обмеженою участю покупців "Смарт-груп" купила 93,83% акцій Балаклавського рудоуправління за 34,4 млн. гривень.

Потім, у лютому 2007 року, Фонд держмайна продав "Смарт-груп" ще 6,16% акцій рудоуправління за 6,8 млн. гривень. Таким чином, компанія отримала контроль над 99,99% акцій підприємства.

Однак Генеральна прокуратура в ході перевірки в 2007 році виявила порушення при приватизації 93,83% акцій рудоуправління. За словами правоохоронців, на момент проведення аукціону вартість пакета була занижена.

Учасникам конкурсу акції рудоуправління були представлені за ціною 2004 року. Переоцінки ж активів перед проведенням аукціону не проводилось.

Представники Вадима Новинського з рішенням госпсуду не погодилися і подали свою апеляцію. За їхніми словами, конкурс на приватизацію підприємства було оголошено ще в 2004 році, коли і була проведена оцінка активів.

Однак через постанови Фонду держмайна про призупинення приватизації підприємства в 2005 році конкурс провести не вдалося.

Сталося це тільки після того, як заборона на приватизацію втратив свою силу в 2006 році. І необхідності в переоцінці активів на той момент ФДМ не мав.

Поки розгляди між "Смартом" та Генпрокуратурою продовжуються в суді, акціонери рудоуправління провели кілька додаткових емісій акцій підприємства.

У результаті статутний фонд рудоуправління зріс з 110 млн. гривень до 1,1 млрд. гривень. Тепер частка держави після повернення пакету в її власність складе всього близько 6%.