Мінпаливенерго "відпустило" Новокостянтинівське родовище у "вільне плавання"

П'ятниця, 26 лютого 2010, 14:01

Міністерство палива та енергетики скасувало наказ про приєднання державного підприємства "Дирекція підприємства, створюваного на базі Новокостянтинівського родовища уранових руд" у Кіровоградській області до ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" (СхідГЗК).

Про це заявив генеральний директор СхідГЗК Олександр Сорокін, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Наказ був скасований, зараз вони нам не підкоряються. Новокостянтинівка знову знаходиться у вільному плаванні", - сказав він.

За словами Сорокіна, нині розглядається можливість включення Новокостянтинівського родовища до комунального підприємства "Надра Кіровоградщини".

При цьому гендиректор СхідГЗК зазначив, що основним лобістом скасування цього наказу виступала Кіровоградська облдержадміністрація.

"Я думаю, що наказ був скасований через вплив тих осіб і сил, які, зокрема, планують втягнути Новокостянтинівське родовище в комунальне підприємство "Надра Кіровоградщини". Нагадаю вам, що це комунальне підприємство передбачає і буре вугілля добувати і відпрацьовувати гранітний кар'єр", - підкреслив Сорокін.

При цьому він додав, що такі плани викликають подив у всіх професіоналів уранодобувної галузі.

Як повідомлялося, Мінпаливенерго в кінці листопада 2009 року приєднало ДП "Дирекція підприємства, створюваного на базі Новокостянтинівського родовища уранових руд" до ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат".

ДП "Східний ГЗК" - єдине в Україні та найбільше в Європі підприємство з видобутку та переробки уранової руди.

Новокостянтинівське родовище уранових руд у 1995-2006 роках перебувало на балансі ДП "Східний ГЗК". Запаси родовища були затверджені Державною комісією із запасів у 1998 році.

Навесні 2006 року родовище було передано на баланс ДП "Дирекція підприємства, створюваного на базі Новокостянтинівського родовища уранових руд", створеного Мінпаливенерго спеціально для його розробки.

Експлуатаційні запаси Новокостянтинівського родовища уранових руд складають близько 100 тис. тонн природного урану.

Родовище розкривається вертикальними шахтними стовбурами, частина з яких вже пройдена. Глибина відпрацювання запасів першої черги становить 700 м.

За оцінками Мінпаливенерго, тривалість будівництва гірського комплексу до виходу на проектну потужність 2,5 млн. тонн руди на рік становить шість років.

У жовтні 2009 року Верховна Рада України включила Новокостянтинівське родовище до переліку об'єктів державної власності, які не підлягають приватизації.