Першим проханням Януковича Росія знехтувала

Вівторок, 23 лютого 2010, 19:03

"Газпром" не відмовляється від будівництва газопроводів "Північний потік" і "Південний потік".

Про це сказав заступник голови правління "Газпрому" Олександр Мєдвєдєв, передає ВВС.

Такі плани керівник підтвердив "не дивлячись на пропозиції нового президента України повернутися до питання про створення консорціуму з управління та розвитку газотранспортної системи України".

Мєдвєдєв запевнив, що в будь-якому випадку будівництво Південного і Північного потоку буде продовжено, оскільки альтернативи диверсифікації маршрутів постачання газу на експорт немає.

"Ми взяли до відома заяву пана Януковича про те, що він хотів би повернутися до своєї ідеї. Подивимося, в якій формі надійде пропозиція про такий проект", - зазначив росіянин.

При цьому він підкреслив, що будівництво Північного потоку почнеться у квітні, а по Південному потоку перший газ піде 2015 року.

Як відомо, сукупна потужність морських газопроводів в обхід країн колишнього СРСР "Північний потік" і "Південний потік" дорівнює наявній продуктивності газосистеми України.

По газопроводу "Північний потік" потужністю 55 млрд. кубометрів на рік російський газ, минаючи транзитні країни, має напряму потрапляти до Німеччини, а "Південним потоком" - через Чорне море до Болгарії, а далі до Італії та Австрії.