Регіони судяться за гроші

Вівторок, 2 лютого 2010, 15:57

Все більше областей повідомляють про затримки із перерахуванням коштів на соціальні видатки та інші бюджетні витрати з держбюджету.

Про це повідомляє українська служба "BBC".

Ще з кінця грудня 2009 року деякі області почали заявляти про недоотримання коштів від казначейства для фінансування бюджетних витрат.

Черкаська та Донецька ОДА навіть подали судові позови проти державної скарбниці, звинувачуючи орган у блокуванні рахунків.

Під кінець січня 2010 року Начальник департаменту фінполітики Львівської міськради Олег Іщук заявив, що місто знаходиться на межі дефолту, тому що Держаказначейство не фінансує не тільки будівництво олімпійського стадіону, а й захищені статті - харчування дітей у садках і школах та допомогу на дітей.

Міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова тоді заявила, що все бюджетне фінансування перераховане Львову вчасно.

У Мінпраці, а також у Мінфіні запевнили, що всі потрібні гроші Державне казначейство перераховує вчасно, а повідомлення з регіонів розцінюють, як політичні.

Оглядачі ж прогнозують поновлення практики недовиплат бюджетних зарплат, пенсій та соціальної допомоги, навіть після виборів.

За офіційною інформацією Мінфіну, Україна завершила 2009 рік із дефіцитом зведеного бюджету понад 20 мільярдів гривень. В Міністерстві наголошують, що цей дефіцит на третину менший, ніж очікувалося.