Уряд знову змінює правила розмитнення газу

П'ятниця, 19 лютого 2010, 15:53

Кабінет міністрів планує врегулювати процедури розмитнення імпортного газу, який виробники міндобрив можуть закуповувати в нерезидентів у обхід НАК "Нафтогаз України".

Про це повідомив заступник директора департаменту хімічної промисловості Міністерства промполітики Микола Семіряжко, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Врегулювати це потрібно, бо за діючими процедурами Державна митна служба зобов'язана проводити митне оформлення імпортного газу тільки для "Нафтогаз України", - пояснив чиновник. 

Він додав, що зміни в процедуру розмитнення уряд розглядав на засіданні 11 лютого. Тоді пропозиції відхилили через Мінпаливенерго, яке просило розширити географію країн постачання газу, не обмежуючись центральною та середньою Азією. 

За його словами, зауваження вже узгоджені і доопрацьовані зміни повторно надіслані в уряд. 

"На найближчому засіданні, думаю, будуть прийняті ці зміни", - припустив він.

Крім цього Семіряжко повідомив, що виробники азотних міндобрив домовляються про закупівлі газу в країнах Середньої Азії. Зокрема, сіверськодонецький "Азот" провів переговори з узбецькими компаніями.

Як відомо, уряд 2009 року дозволив шести підприємствам-виробникам азотних добрив закуповувати газ у нерезидентів. Дозвіл подовжений на 2010 рік. 

Комплекс виробників азотних мінеральних добрив країни складається з шести заводів: Сіверськодонецьке об'єднання "Азот", Одеський припортовий завод, концерн "Стирол", "Дніпроазот", "Рівнеазот" та "Азот" у Черкасах. 

У собівартості азотних добрив природний газ становить близько 75%.