Україна почала розслідування щодо імпорту феросплавів

Середа, 17 лютого 2010, 14:14

Україна розпочала спеціальне розслідування щодо імпорту в країну феросплавів незалежно від країни походження та експорту.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на повідомлення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) в газеті "Урядовий кур'єр".

Відповідно до нього, відповідну заяву подала Українська асоціація виробників феросплавів (УкрФА) від імені Нікопольського заводу феросплавів (НЗФ), Запорізького заводу феросплавів (ЗЗФ) і Стаханівського заводу феросплавів (СЗФ).

"Комісія встановила, що в заяві міститься достатньо доказів, на підставі яких можна зробити висновок, що імпорт феросплавів в Україну відбувався в таких розмірах і на таких умовах, що міг завдати значної шкоди національному товаровиробнику", - йдеться в публікації.

Об'єктом розслідування є феромарганець з вмістом вуглецю понад 2% (крім феромарганцю у гранулах розміром не більше 5 мм та з масовою часткою марганцю понад 65%) і феросилікомарганець.

Заявник зазначає, що за період з третього кварталу 2008 року по третій квартал 2009 року імпорт феросплавів в Україну виріс на 219% в умовах скорочення споживання цього товару в країні на 59%, при цьому ціни імпорту зменшилися на 38% і стали нижчими за ціни українських виробників.

У результаті обсяги виробництва цих товарів вітчизняними підприємствами скоротилися на 15%, обсяги продажу на внутрішньому ринку - на 67%, залишки продукції на складах виросли на 45%.

Мінекономіки здійснює реєстрацію зацікавлених сторін розслідування протягом 30 днів з моменту публікації, розглядаючи їх коментарі протягом 60 днів.

Як повідомлялося, імпорт феросплавів в Україну в 2009 році виріс в натуральному вираженні в 5,4 разу - до 103,35 тис., а в грошовому в 3,5 разу - до 133,17 млн. доларів.

Одночасно внутрішнє виробництво феросплавів скоротилося на 25,8% - до 1021,6 тис. тонн.