Наступного року Путін пустить газ в обхід України?

П'ятниця, 12 лютого 2010, 12:14

Прокладка 1223-кілометрового морського російсько-німецького газопроводу Nord Stream почнеться у квітні 2010 року.

Про це заявив прем'єр-міністр Росії Володимир Путін у четвер увечері на зустрічі з головою правління нідерландської компанії Gasunie Марселем Крамером, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Ми приступаємо до завершальної стадії роботи з реалізації цього проекту", - заявив він.

"У квітні починаються роботи на морській ділянці прокладки газопроводу. І вже через рік - у травні 2011 року - робота повинна бути повністю завершена і на морській ділянці, і на наземній частині в Німеччині і в Російській Федерації. Влітку 2011 року планується здійснити пробне закачування газу в систему. І вже у вересні має піти газ", - поінформував російський прем'єр.

Путін відзначив, що Gasunie має великий досвід у використанні газопровідних систем, у тому числі морських.

"У нас є домовленості, що ми будемо з вами співпрацювати щодо розподілу газу кінцевим споживачам у Європі. Будемо використовувати ваші можливості, у тому числі газові сховища, згладжуючи пікові навантаження в зимовий період", - сказав він.

Nord Stream - 1223-кілометровий газопровід, який планується прокласти по дну Балтійського моря від узбережжя Росії під Виборгом до узбережжя Німеччини в районі Грайфсвальда.

Проектна потужність газопроводу - дві нитки по 27,5 млрд. кубометрів на рік (усього 55 млрд. кубометрів).

ВАТ "Газпром" володіє 51% капіталу СП Nord Stream AG. BASF/Wintershall і E. ON Ruhrgas мають рівні частки за 20%, частка NV Nederlandse Gasunie становить 9%. Ведуться переговори про входження в проект французької GDF Suez.