Тимошенко "поставить" гривню

Понеділок, 1 лютого 2010, 22:20

Тимошенко нагадала, що гривня має коштувати 6-6,5 гривень за долар.

Про це вона заявила під час "дебатів" на Першому національному, на які Янукович так і не осмілився прийти.

"Малий і середній бізнес, а також родини, які брали кредити у валюті, будьте спокійні. Ми гривню поставимо в ті рамки й ті межі, які дозволять вам без банкрутства повернути борг банкам і бути захищеними", - відзначила прем'єр-міністр.

За ії словами ситуація на валютному ринку погіршилася через дешеві кредити в іноземній валюті у докризовий час.

"Сьогодні малий і середній бізнес, наші родини були всі попередні роки "закредитовані" у валюті в доларах, євро. Це був більш економічний кредит, тому що під нього були малі відсотки. А в гривні давали такі кредити, які неможливо повернути й окупити", - підкреслила голова уряду.

Тимошенко зауважила, що з початком кризи і через "свідоме" здешевлення гривні, 2/3 населення країни виявилися банкрутами.

"Але, якщо в світі національні валюти не опустилися нижче ніж на 30% своєї вартості, то є неприроднім те, що національна валюта України опустилася вже сьогодні на 67% відносно кризового періоду", - сказала вона.

На ії думку, такий результат є наслідком спекуляцій на кризі.

"Тому нове керівництво Національного банку змінить ситуацію. Моя політика у зміцненні національної валюти", - наголосила прем'єр.

"Гривня не повернеться до того курсу, який був до кризи. Але вона мусить бути не більше ніж на 30% дешевше, ніж у докризовий час. Це значить, що долар має коштувати 6-6,5 гривень", - нагадала Тимошенко.

Вона також додала, що буде прийнятий "жорсткий закон для колекторських компаній, які нищать життя людей і не дають їм дихати".