Фонд держмайна і Пінчук не дають зібрати "Аеросвіт"

Понеділок, 1 лютого 2010, 09:24

Акціонерам авіакомпанії "Аеросвіт" у п'ятницю втретє не вдалося провести збори через відсутність кворуму.

Їх проведення блокують представники Фонду держмайна (ФДМ) і компанії "Генавіаінвест" Віктора Пінчука, пише газета "Комерсант-Україна".

При цьому, зазначає видання, всі акціонери були присутні на засіданні наглядової ради, яке відбулося цього ж дня.

За словами заступника голови Фонду держмайна Олександра Потімкова, що представляє державу в наглядовій раді "Аеросвіту", на зборах відмовилися реєструватися акціонери з боку держави та компанії "Генавіаінвест", підконтрольної Віктору Пінчуку.

На зборах акціонери повинні були затвердити відставку гендиректора авіакомпанії Костадіна Ботева та призначення замість нього Євгенія Трескунова, який зараз обіймає посаду в.о. гендиректора "Аеросвіту", а також призначити новим головою наглядової ради Григорія Гуртового.

За словами Потімкова, фонд відмовляється брати участь у зборах, тому що на ньому також має бути розглянуте питання зміни статуту "Аеросвіту" відповідно до нового закону "Про акціонерні товариства" від 2008 року.

"Представники "Генавіаінвесту" заявили, що не встигли ознайомитися з підготовленим до розгляду на зборах проектом статуту", - зазначив Потімков.

Як відомо, закон "Про акціонерні товариства" встановлює, що кворум зборів акціонерів має бути знижено з 60% +1 акції до 50% +1 акції, а також істотно розширює повноваження наглядової ради.

"Ми й так не можемо зі своїми 22% акцій впливати на діяльність компанії, а з новим статутом і зовсім ризикуємо втратити цей контроль", - цитує видання джерело у ФДМ.

У фонді побоюються, що частка держави буде розмита шляхом збільшення статутного капіталу компанії, а таке рішення збори зможуть прийняти з кворумом 50% +1 акція.

Як відомо, нині найбільшими акціонерами авіакомпанії "Аеросвіт" є структури, підконтрольні співвласникам ПриватБанку, а також співголова наглядової ради "Аеросвіту" Григорій Гуртовий - в сумі вони володіють близько 52% акцій, у "Генавіаінвест" - 25% -1 акція, у ФДМ - 22,39%.