Ширак відмовився працювати на газогоні у Путіна

П'ятниця, 29 січня 2010, 11:15
Попередній президент Франції Жак Ширак відмовився від пропозиції російського премєра Володимира Путіна очолити проект "Південний потік".

Про це повідомляє Іnopressa.ru з посиланням на французьку Le Nouvel Observateur.

Прес-служба Ширака підтвердила, що він відхилив пропозицію свого друга Путіна, сказано у статті.

"Жак Ширак вирішив цілком присвятити себе своєму фонду. Він не має бажання працювати у приватній компанії", - відповіло джерело з оточення колишнього французького президента.

Як повідомлялося, Росія вже почала зведення перших споруд майбутнього газогону "Північний потік".

Проект "Північний потік" передбачає прокласти газогін від російського Виборга до німецького Ґрайфсвальда через Фінляндію, Німеччину, Швецію і Данію. Початок будівництва підводної частини трубопроводу заплановано на 2010 рік. 

Підряднику проекту - компанії Nord Stream - для будівництва трубопроводу залишилося отримати лише частину дозволів від Фінляндії. 

Протяжність "Північного потоку" складе 1200 км. Як очікується, гілка газопроводу буде добудована до 2011 року, а друга - до 2012 року.

"Північний потік", вартість будівництва якого оцінюється в 7,4 млрд. євро, зможе постачати до Європи 55 млрд. кубометрів газу щорічно. 

Кандитат в президенти України Віктор Янукович виступив з попозицією участі України в цьому проекті, проте в самому Nord Stream відповіли, що ймовірність цього - на рівні чуток.