2010 року банки продаватимуть борги уп’ятеро дорожче - прогноз

П'ятниця, 29 січня 2010, 11:23

У 2010 році колектори України викуплять більше 1 млрд. гривень прострочених банківських боргових зобов'язань за суму близько 100 млн. гривень.

Про це заявив генеральний директор Групи компаній eCall (колекторське агентство Verdict) Олексій Тесленко, повідомляє прес-служба Групи.

"Минулого року аналогічна сума боргів обійшлася колекторським компаніям у 5 разів дешевше, близько 20 млн. гривень. Ця динаміка буде свідчити про стабілізацію банківського сектора і про те, що банки звикають з вантажем прострочених заборгованостей і перестають продавати її за безцінь", - уточнює він.

За оцінкою аналітиків агентства Verdict, нині загальна цифра прострочених боргів населення складає близько 10 млрд. гривень.

Ідеться тільки про борги фізосіб, без урахування заборгованостей по іпотеці та автокредитуванню.

2009 року близько 10% із цієї суми було передано колекторам.

За словами Тесленка, важливіше вважати, не яку суму боргів купили, а на яку суму.

"Загальна сума сплачених за цей обсяг живих грошей, думаю, не перевищує 20 млн. гривень. Норма дисконту в таких операціях досягає 95-98%. Банки йдуть на це, щоб швидше позбутися зайвого вантажу неробочих активів, очистити баланси і звільнитися від необхідності адміністрування кредитного портфеля", - говорить він.

За словами експерта, критична маса заборгованостей у більшості банків уже досягнута.

"У поточному році не варто очікувати збільшення обсягу проданих боргів. Ймовірно, показник залишиться на рівні 1 млрд. гривень. А от сума, за яку куплять ці борги, напевно, зросте "- зазначає він.

За його прогнозом, основною тенденцією стане прагнення до зменшення частки "безнадійних" серед реалізованих зобов'язань, і, як наслідок, скоротяться розміри знижок - до 85-90%.