ООН чекає на закінчення кризи в СНД

Понеділок, 25 січня 2010, 14:04

Країни СНД поступово долають наслідки світової фінансово-економічної кризи.

Про це ідеться у доповіді ООН "Світова економічна ситуація і перспективи (МЕСП) на 2010 рік", презентація якої відбулася в понеділок у Москві, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Зазнавши різкого економічного спаду на 6,7% в 2009 році, СНД відчує в 2010 році загальне економічне зростання приблизно на 1,7%", - ідеться у прогнозі.

Автори доповіді підкреслюють, що занепад російської економіки негативно вплинув на економічні показники по всьому СНД.

"У Російській Федерації початкові збої, що виникли через неадекватний доступ до міжнародного фінансування, були посилені різким спадом глобальних цін на сировинні товари", - говориться в документі.

В ООН чекають, що економіки СНД відновляться в 2010 році завдяки збільшенню світового попиту і поліпшенню фінансових умов.

"Проте, відновлення буде приглушеним через триваючу крихкість банківської сфери, а також деяких елементів запланованої фінансової консолідації", - наголошується в документі.

МЕСП попереджає, що помірне відновлення світової економіки може бути піддано серйозним ризикам.

"По-перше, існує ризик передчасного "виходу" із заходів щодо стимуляції в основних економіках, що може перервати все ще зародкове відновлення.

По-друге, існує ризик повторного виникнення глобальної макроекономічної незбалансованості, що може знизити впевненість у доларі, що приведе до нової хвилі фінансової незбалансованості", - говориться в прес-релізі.

"Ці види ризику можуть викликати повторну світову рецесію, що вплине на країни СНД, з огляду на їх залежність від світової торгівлі та фінансування", - вважають в ООН.