Голова МВФ: потрібно знайти правильний момент

Середа, 20 січня 2010, 09:13

Великої Депресії вдалося уникнути завдяки успішній інвестиційній політиці урядів, однак подальший економічний розвиток залежить від того, наскільки вчасно цю політику буде згорнуто.

Про це заявив директор МВФ Домінік Стросс-Кан, пише Deutsche Welle.

За оцінками експертів Міжнародного валютного фонду, передусім Китаю та іншим азійським країнам, що швидко розвиваються, світ завдячує швидким одужанням світової економіки.

Утім, й інші уряди також доклали чимало зусиль та за допомогою програм з пожвавлення кон'юнктури змогли запобігти найгіршому сценарію.

Стросс-Кан відзначив, що вже за кілька днів МВФ оприлюднить новий прогноз зростання світової економіки, який свідчить про те, що відновлення відбувається швидше і успішніше, ніж передбачали ще кілька місяців тому.

Так, за словами директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду, зокрема Китай та Індія вже незабаром повернуться до докризових показників.

Водночас Стросс-Кан зауважив, що піднесення кон'юнктури у Японії, США та інших промислових країнах ще дуже вразливе і нестабільне.

На його думку, потрібно бути особливо обережним, аби не спровокувати другу хвилю рецесії.

Для цього необхідно знайти правильний момент, а не припиняти завчасно державні інвестиційні програми.

Передумовою згортання інвестиційної політики є відчутне повернення приватного попиту та покращення ситуації на ринку праці.

У найгіршому випадку країнам доведеться шукати абсолютно нові шляхи порятунку економіки.

Важливою проблемою у будь-якому разі залишаються і значні державні борги, зауважив Стросс-Кан.