Іноземці готуються скуповувати знецінені українські підприємства

Понеділок, 18 січня 2010, 16:25

Світові фінустанови створили фонд CEE Special Situations Fund для викупу проблемних активів країн Центральної та Східної Європи.

Про це з посиланням на представників цих організацій пише "Ділова столиця".

ЄБРР, Міжнародна фінансова корпорація (IFC) та австрійська компанія CRG Capital, яка входить до американської CRG Partners Group, оголосили про заснування  фонду CEE Special Situations Fund.

Засновники вклали до фонду 36 млн. євро і розраховують залучити нових інвесторів, які збільшать його активи до 200 млн. євро.

"У фокусі уваги будуть середні компанії з річним оборотом близько 25 млн. євро з так званою "особливою ситуацією", - розповів координатор проектів ЄБРР у фінсекторі Олександр Павлов.

"Наприклад, підприємство накопичило багато боргів, має операційні збитки, страждає від нестачі оборотного капіталу, а кредитори вже не готові допомагати. В той же час основа бізнесу здорова і може бути відновлена", - роз'яснив він.

Вдалося дізнатися, що в першу чергу фонд буде реструктуризувати заборгованість. Він проголошує відкритість до інвестування усіх секторів, крім строго регульованих державою, наприклад, виробництва зброї, алкоголю, азартних ігор тощо.

Сказано, що квоти інвестицій до України ще не визначені, але вони не перевищать 15% активів фонду, що становлять 30 млн. євро.

Українські фахівці передбачають, що на інвестиції в розмірі 1-3 млн. євро можуть розраховувати лише 1-2 українські компанії. Ключовим фактором інвестування вони бачать аналіз операційних результатів підприємства у 2008-2009 роках і життєздатність під час піку фінансової кризи.