Прокуратура зобов'язала Кабмін підвищити соціальні виплати

Понеділок, 18 січня 2010, 09:38

Генпрокуратура визнала незаконною відмову Кабінету міністрів від підвищення розміру соціальних стандартів і призупинила дію постанови уряду, якою виплати пенсій та держдопомоги встановлюються на рівні 2009 року.

Відповідне рішення ухвалено Генпрокуратурою 15 січня, пише газета "Комерсант-Україна".

Видання нагадує, що, згідно з урядовою постановою № 1375 від 23 грудня, з 1 січня виплати щомісячного довічного грошового утримання, державної допомоги особам, які не мають права на пенсію, інвалідам, а також пенсій до проведення їх чергового перерахунку встановлюються на рівні грудня 2009 року.

Однак, як пояснюють у Генпрокуратурі, відповідно до Конституції, пенсії та інші види соціальної допомоги повинні становити суму не нижче прожиткового мінімуму.

Крім того, закон "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" також передбачає мінімальний розмір пенсій за віком на рівні прожиткового показника, встановленого для громадян, які втратили працездатність, а перерахунок пенсій здійснюється з дня набрання чинності нового розміру прожиткового мінімуму.

У прес-службі Міністерства праці та соціальної політики повідомили, що вже отримали протест Генпрокуратури, але з офіційною позицією ще не визначилися.

Втім, джерело видання в секретаріаті Кабміну зазначило, що швидше за все рішення прокуратури буде оскаржено.

Як відомо, 6 жовтня Верховна рада затвердила нові розміри прожиткового мінімуму, і з 1 січня цей показник для осіб, які втратили працездатність, збільшився з 573 до 695 гривень.

За підрахунками Мінфіну, загальне підвищення соцстандартів може збільшити витрати держбюджету на 60 млрд. гривень.