БАНКОВА ВИСУНУЛА ТИМОШЕНКО ГАЗОВІ ВИМОГИ

П'ятниця, 15 січня 2010, 22:27

Президент Віктор Ющенко вимагає від прем'єра Юлії Тимошенко припинити лобіювати власні та іноземні інтереси на українському газовому ринку.

Про це заявив представник президента Богдан Соколовський, повідомляє прес-служба глави держави.

Ющенко також вимагає вжити заходів щодо перегляду газових контрактів з Росією від 19 січня 2009, невідкладно усунути з українського газового ринку посередників і переглянути планові показники діяльності на газовому ринку в 2010 році.

На Банковій наголосили, що на своїй прес-конференції Тимошенко "оприлюднила низку повідомлень про газ, які не відповідають дійсності".

У секретаріаті президента заявили, що "посередницькі схеми в газовій сфері запроваджені саме за участі Тимошенко під час перебування її на різних державних і недержавних посадах".

"Нафтогаз" лише за 2009 рік був змушений запозичити понад 3 млрд. доларів для розрахунків за імпортований природний газ", - наголошується у повідомленні.

"Дефіцит бюджету "Нафтогазу" на 2010 рік складає близько 5 млрд. доларів, що уряд планує покривати за рахунок держбюджету і золотовалютних резервів. Уряд встановив найвищі в Європі ціни на газ для української промисловості, зокрема хімічної", - заявили на Банковій.

"Через згадані контракти і посередницькі схеми уряд втратив можливість повноцінно контролювати свій газовий ринок і фактично передав українську ГТС в управління "Газпрому", - йдеться у повідомленні

"Прем'єр стверджує, що Україна буде надійним транзитером газу. Насправді, затвердивши баланс газу на 2010 рік, уряд створив серйозну загрозу зриву поставок і транзиту газу в осінньо-зимовий період 2010-2011 років", - додали у секретаріаті.

Українська правда