Українські ракети запускатимуть з землі, а не з моря

Неділя, 10 січня 2010, 10:29

НПО "Енергомаш" розраховує 2010 року зберегти раніше досягнений обсяг поставок ракетних двигунів РД-171 в Україну для ракет "Зеніт", незважаючи на фінансові проблеми міжнародного консорціуму "Морський старт" - основного споживача цих носіїв.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Закупівлі двигунів для "Зенітів" 2010 році будуть, незважаючи на стан "Морського старту". А будуть вони, тому що в "Зеніта" є другий напрямок використання - програма "Наземний старт", - сказав генеральний директор "Енергомашу" Дмитро Пахомов.

"На сьогодні мова йде про закупівлю 4-5 двигунів на рік, а в найближчій перспективі - по 3-4 на рік", - додав він.

Російські ракетні двигуни РД-171 використовуються в ракетах-носіях "Зеніт", за допомогою яких запускаються космічні апарати із плавучого космодрому "Одісей" у Тихому океані в рамках міжнародної програми "Морський старт", а також для запуску супутників з космодрому Байконур (Казахстан) за програмою "Наземний старт".

"Морський старт" - один з найбільших світових операторів пускових послуг, що надає послуги із запуску комерційних супутників з морського космодрому в районі екватора в Тихому океані.

У створений 1995 року консорціум входять американська компанія Boeing (40% акцій), Російська "Енергія" (25%), британсько-норвезька компанія Kvaerner Group (20%), конструкторське бюро "Південне" і виробниче об'єднання "Південмаш" (Україна, 15%).

За 10 років пускової діяльності, з березня 1999 року, у рамках проекту здійснено 30 пусків з морського космодрому, 28 з яких були успішними, на орбіту виведено 28 космічних апаратів масою понад 6 тонн.

З 2008 року з міркувань економічної доцільності комерційні запуски модернізованого "Зеніта" з космічними апаратами масою до 4,5 тонни здійснюються з космодрому Байконур (Казахстан) у рамках програми "Наземний старт", а понад 4,5 тонни - з морського космодрому. У рамках "Наземного старту" із квітня 2008 року здійснено три пуски.

Минулого року компанія "Морський старт" уже здійснила два пуски з Байконуру - у лютому запущено американський Telstar-11N, у червні - малайзійський супутник зв'язку MeaSat-3a, і один - з Морської платформи: у квітні запущено італійський космічний апарат Sicral-1B в інтересах Збройних сил Італії та НАТО.

Після добровільного оголошення про банкрутство у червні у зв'язку зі світовою фінансовою кризою "Морський старт" підтвердив, що у його програмі пусків після 2009 року залишаються сім пусків з морського космодрому, і один - у рамках "Наземного старту".

Передбачена законодавством про банкрутство процедура реорганізації компанії, за даними "Морського старту", повинна бути завершена навесні 2010 року.