Українці запасаються доларами

Понеділок, 7 грудня 2009, 09:15

У листопаді 2009 року обсяг валютних депозитів вперше перевищив показник початку року і досяг 13,87 млрд. доларів.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на дані НБУ.

Виходячи з нинішньої динаміки, до кінця року населення буде зберігати на банківських рахунках іноземну валюту на суму понад 14 млрд. доларів, зазначає видання.

Збільшення валютного портфеля викликане знеціненням долара, кажуть банкіри. З початку осені, за даними системи UkrDealing, готівковий долар подешевшав на 90 копійок, до 8,05 гривень за долар.

"Незважаючи на те що за останні три місяці курс долара почав знижуватися, населення не збільшує частку гривневих депозитів. Падіння курсу долара сприймається як можливість його купити: у жовтні куплено 2,2 млрд. доларів, а в листопаді - 2,5 млрд. доларів. Пропозиція долара збільшилася , але і попит на нього виріс", - каже керівник центру Forex Club Микола Івченко.

"До того ж наближення президентських виборів лякає людей - в 2004 році з-за цього попит на валюту в жовтні виріс у два рази в порівнянні з вереснем", - додає він.

Динаміка залучення внесків у національній валюті протилежна - за 11 місяців населення вилучило з банків 12,7 млрд. гривень, і в грудні ситуація не зможе суттєво змінитися, зазначає видання.

У результаті, якщо на 1 жовтня 2008 року гривневі депозити становили 58,7% портфеля банків, то на 1 жовтня 2009 року - 44,6%.

 "Збільшення частки гривні можна буде побачити не раніше весни", - вважає Івченко.

За його словами, населення почне позбуватися від доларів при курсі 7,7-7,8 гривень за долар.