В українському молоці знайшли небажану мікрофлору та антибіотики

Субота, 5 грудня 2009, 13:33

З 10 зразків молока популярних в Україні марок в чотирьох були зафіксовані порушення по кількості небажаної мікрофлори, а ще в трьох було зафіксовано наявність антибіотиків і сульфамідних сполук.

Такі результати дослідження, проведеного центром незалежних споживчих експертиз "Тест", пише тижневик "Дзеркало тижня".

"Вивчати зразки почали з маркування. Відразу ж упало в око, що тільки один із 10 зразків зроблений за Держстандартом (ДСТУ 2661-94), в інших випадках виробники скористалися ТУ - технічними умовами", - цитує видання слова керівника науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз "Тест" Валентина Безрукого.

Деякі зі зразків, незважаючи на маркування, скисли задовго до закінчення терміну реалізації, заявив експерт.

Що стосується смаку молока, то тут ситуація виявилась кращою. Всі дегустатори поставили оцінку "відмінно" трьом зразкам продукції, до чотирьох зразків були невеличкі зауваження з приводу смакових особливостей, але загалом вони справили хороше враження, відзначив Безрукий.

Разом з тим, істотно була знижена оцінка по органолептиці трьом зразкам молока, які мали кислуватий смак і сторонні відтінки в запаху.

За словами експерта, в цих продуктах були виявлені не тільки бактерії групи кишкової палички (БКГП), але і виявлено перевищення норм по МАФАМ (мезофільні аеробні і факультативно анаеробні мікроорганізми). Перевищення по МАФАМ було зафіксоване також і ще в одному зразку молока.

"Судити про якість і безпеку молока можна тільки у тому випадку, коли воно пройшло перевірку на наявність антибіотиків і сульфамідних речовин, - розповіла керівник експертно-аналітичного відділу центру "Тест" Ніна Кильдій. У трьох випадках якісна реакція виявилася позитивною.