Тимошенко залатала дірки в бюджеті валютою МВФ

П'ятниця, 4 грудня 2009, 09:33

Отримати рекордний обсяг доходів у листопаді Кабміну вдалося за рахунок витрачання коштів, отриманих Україною від МВФ.

Без цієї допомоги в загальному фонді бюджету листопада виникла б дірка в 41%, пише видання "Комерсант-Україна".

Загальний фонд держбюджету в листопаді було перевиконано на 0,1% - надійшло 31,26 млрд. грн., повідомило в четвер Держказначейство. Це абсолютний рекорд за обсягом місячного доходу загального фонду скарбниці.

Виходячи з даних за 11 місяців, до загального фонду надійшло 152,16 млрд. грн. податків і зборів - план не виконано на 0,3%. Навіть з урахуванням спецфонду недобір склав 3,1% - зібрано 181,36 млрд. грн.

У черговий раз не були оприлюднені звіти фіскальних органів. Держказначейство уточнило лише, що в січні-листопаді відшкодовано ПДВ на 33,26 млрд. грн., у листопаді - на 2,25 млрд. грн.

До вечора 3 грудня дані про збір податків в листопаді не надали ні Державна податкова адміністрація, ні Держмитниця (останні дані про надходження - за серпень - 6,5 млрд. грн.), ні Мінфін.

Джерело в Мінфіні повідомило, що недобір Державної податкової адміністрації склав 7,2 млрд. грн. при плані 18,2 млрд. грн. Дохідну частину загального фонду держбюджету, за його словами, врятували Нацбанк і МВФ.

Як повідомлялося, 30 листопада - в останній день місяця - рада НБУ вирішила перерахувати до держбюджету суму перевищення доходів над витратами - 608 млн. грн.

Щодо грошей МВФ чиновник Мінфіну уточнив, що мова йде про SDR, що надійшли на рахунки України в кінці серпня-початку вересня.

"Уряд попросив нас після конвертації перерахувати 1,3 млрд. SDR на казначейський рахунок - це майже 2 млрд. дол. Перша сума, яка була використана, - 600 млн. дол. Потім була друга. І на поточний момент використані практично всі кошти" , - сказав директор департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергій Круглик.

Враховуючи, що 500 млн. дол. пішло на оплату імпортного газу, до держбюджету було спрямовано 1,6 млрд. дол., або 12,8 млрд. грн. Без коштів МВФ падіння доходів загального фонду склало б 41% від плану.

Експерти здивовані тим, що частина валютних резервів була зарахована до доходів бюджету, а не спрямована на покриття дефіциту, як це було з другим і третім траншами МВФ.

Втім, у грудні (план - 31,82 млрд. грн.) цю схему вже не вдасться реалізувати, впевнений директор центру "CASE-Україна" Дмитро Боярчук.

"Виконання бюджету відбулося тільки на папері. У порівнянні з минулим роком доходів стало на 10% менше - і під кінець року дефіцит буде зашкалювати. В останні дні грудня буде очевидно, що бюджет не виконується", - сказав Боярчук.