НБУ здивований рішенням Тимошенко щодо "Надра"

Четвер, 24 грудня 2009, 16:30

Національний банк (НБУ) здивований рішенням Кабінету міністрів щодо перекладу вкладників проблемного банку "Надра" у контрольований урядом Родовід банк.

Про це сказав директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергій Круглик, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Цілий рік була доцільна рекапіталізація. Це підтверджувалося, серед іншого, в ході переговорів з Міжнародним валютним фондом, коли уряд заявляв про готовність капіталізувати цей банк за умови реструктуризації 85% його боргів перед кредиторами. Але після того, як підписання угоди з кредиторами було готове на 100%, раптом виникає питання про передачу", - сказав він.

При цьому, за його словами, урядове рішення по банку "Надра" було прийнято врозріз з процедурою, встановленою пунктом п'ятим постанови Кабміну.

Директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ пояснив, що за відмову Мінфіну від рекапіталізації, в Нацбанк повинен бути направлений відповідний висновок, після чого правління Нацбанку має розглядати інші схеми роботи з таким банком.

"Позиція (уряду) незрозуміла. Після того, як буде офіційна відповідь від Мінфіну, підкріплений рішенням спеціального експертно-аналітичної ради, Нацбанк розгляне на правлінні питання про інший сценарії роботи з банком "Надра", - пояснив Круглик.

При цьому він підкреслив, що поки ніякого рішення щодо переведення вкладників банку "Надра" Нацбанк поки не приймав.

Як заявила тимчасовий адміністратор банку "Надра" Валентина Жуковська, урядове рішення про передачу депозитів вкладників банку в "Родовід Банк" поки не остаточне.

"Дане рішення не є остаточним - тепер ще продовжуються консультації з представниками Кабміну і Нацбанку", - цитує Жуковську прес-служба банку.

У прес-релізі нагадується, що клопотання тимчасового адміністратора про капіталізацію банку за рахунок бюджетних коштів було спрямовано в Нацбанк ще 18 березня.

За даним банку, до кінця січня-2010 усіма програмами з виплати коштів поетапно могло бути охоплено майже 99% вкладників, або понад 240 тис. клієнтів банку.

Банк "Надра" заснований 1993 року. На початок жовтня 2009 року його найбільшими акціонерами залишалися Novartik Trading Limited (60,9967%) і Manmade Enterprises Limited (обидві - Кіпр, 30,7406%).